Bollenvelden
De bloeiende bollenvelden zijn elk jaar weer prachtig en een lust voor het oog. Menig toerist wil hiertussen op de foto. Jammer vinden de meesten dan ook als de kweker met de kop machine alle tulpen ‘kopt’. Echter gaat het de kweker alleen om de bol. Doordat hij ze ‘kopt’ gaat alle energie naar de bol in plaats van de bloem en kan de bol flink groeien. En een flinke bol levert u vervolgens in de tuin een stevige bloem op.
Voorjaarsbloemen worden aan het begin van de zomer uit de grond gehaald, dit noemen we rooien. De bollen worden per soort bij de kweker in de schuur verwerkt om te worden afgeleverd aan de handel.
De ene week kijk je uit op een bloembollen veld en de andere week staat het onder water. Dit doet de kweker bewust. Zo maakt de kweker de grond vrij van ziektes, virussen, onkruid en bollen resten. De kweker maakt zo zijn land op een milieu vriendelijke manier ‘schoon’.
In het najaar begint alles weer opnieuw, de kweker ploegt zijn land en plant door middel van een plant machine de bollen weer in de grond. Na het planten bedekt de kweker de bollen met een laag stro, dit voor de vorst en om te voorkomen dat het zand er vanaf stuift als het hard waait. Hierna kan de kweker beginnen aan zijn ‘winterslaap’