UA-171744094-1

DE KWEKER

Topkwalitieit rechtstreeks van de kweker

develop free website

Het bollenmeisje

Een bloembol lijkt zo gewoon maar als je verder kijkt, zie je wat er zo bijzonder aan is. Dat bijzondere zit van binnen. Een bol heeft namelijk alles in zich om een bloem op het juiste moment tot bloei te laten komen. Als je de bloembol doormidden snijdt, zie je in het hart ervan de bloem al zitten.

Daaromheen zitten de rokken waarin de voeding is opgeslagen die nodig is om de bol te laten groeien en bloeien.
Bijzonder aan de bloembollen is dat zij na een grijze winter, met kale bomen en struiken, als eerste kleur brengen in tuinen en parken. Als de bloembollen bloeien weten we: het voorjaar is weer begonnen.

De bloembollen

De bloembollen die in het voorjaar bloeien plant je in de herfst, september, oktober, november of december. Deze bollen hebben eerst een lange koudeperiode nodig om in het voorjaar te kunnen bloeien. Bovendien gebruiken ze deze periode om stevige wortels te vormen.


De bollen die bij de kweker van Bollenmeisje worden geteeld, teelt de kweker puur voor de bolproductie. Deze bollen woorden voor een deel verkocht aan export bedrijven die deze verpakken en verkopen aan het buitenland. Ze gaan de hele wereld over, denk hierbij aan Amerika, Azië, Rusland en het Midden Oosten. Het andere deel wordt verkocht aan ‘broeiers’. Zij kweken de bloemen vaak in een kas maar soms ook buiten voor de bloem. De bloemen worden gesneden en verpakt en meestal via de bloemenveiling verkocht. Via handelaren komen deze dan weer terecht in bloemenstalletjes en supermarkten.

Bollenvelden

De bloeiende bollenvelden zijn elk jaar weer prachtig en een lust voor het oog. Menig toerist wil hiertussen op de foto. Jammer vinden de meesten dan ook als de kweker met de kop machine alle tulpen ‘kopt’. Echter gaat het de kweker alleen om de bol. Doordat hij ze ‘kopt’ gaat alle energie naar de bol in plaats van de bloem en kan de bol flink groeien. En een flinke bol levert u vervolgens in de tuin een stevige bloem op.

Voorjaarsbloemen worden aan het begin van de zomer uit de grond gehaald, dit noemen we rooien. De bollen worden per soort bij de kweker in de schuur verwerkt om te worden afgeleverd aan de handel.



De ene week kijk je uit op een bloembollen veld en de andere week staat het onder water. Dit doet de kweker bewust. Zo maakt de kweker de grond vrij van ziektes, virussen, onkruid en bollen resten. De kweker maakt zo zijn land op een milieu vriendelijke manier ‘schoon’.


In het najaar begint alles weer opnieuw, de kweker ploegt zijn land en plant door middel van een plant machine de bollen weer in de grond. Na het planten bedekt de kweker de bollen met een laag stro, dit voor de vorst en om te voorkomen dat het zand er vanaf stuift als het hard waait. Hierna kan de kweker beginnen aan zijn ‘winterslaap’

Wist je dat?

Zwarte en blauwe tulpen niet bestaan?

De tulp de absolute nummer 1 vaandeldrager van de Nederlandse bloembollen industrie is?

In de 17e eeuw in Nederland een tulp meer waard was dan goud?

Bollen bestellen?